niedziela, 28 maja 2017

Wegetariańskie placuszki z cukinii z orzechami nerkowca

Czy wiecie, że placki wcale nie muszą być zrobione z ziemniaków? Równie pyszne są te z cukinii! A jakie zdrowe! A jakie aromatyczne! Przedstawiam Wam moją propozycję na wegetariańskie placki z cukinii. Te są z dodatkiem siemienia lnianego i orzechów nerkowca (zamiast mąki), listę składników można wyliczyć na palcach, a samo przygotowanie zajmie Wam 15 minut. 

Składniki:
- 1 cukinia
- 1 jajko
- 1/4 cebuli
- 4 łyżki siemienia lnianego
- 10 orzechów nerkowca
- sól, pieprz
- olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Cukinię i cebulę ucieram na tarce o grubych oczkach. Siemię lniane i orzechy nerkowca mielę na drobno w pojemniku blendera (z ostrzami). 
Do cukinii i cebuli wbijam jajko, dodaje zmielone siemię wraz z orzechami i wszystko razem dokładnie mieszam. 
Na rozgrzaną patelnię dodaję łyżeczkę oleju kokosowego. Gdy się roztopi, przekładam łyżką na patelnię cukiniową masę, formując placuszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz