sobota, 27 sierpnia 2016

Orkiszowe ciasto marchewkowe

Chyba jeszcze tego Wam nie mówiłam, ale ciasta z mąki orkiszowej, to moja absolutna słabość. Nie umiem się im oprzeć! Mąka orkiszowa ma w sobie tyle aromatów, że i ciasto marchewkowe po prostu musiało być oparte na tej mące.
Ciasto jest aksamitne, dość wilgotne i rozpływające się w ustach. Jeżeli chcecie mieć zdrową i pyszną przekąskę, to polecam orkiszowe marchewkowe całą sobą!

Składniki (na jedną keksówkę):
- 200 g startej na tarce marchewki
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka mleka roślinnego lub 1 szklanka soku jabłkowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- dwie szczypty cynamonu

Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni (termoobieg). Marchewkę myję, obieram i ścieram na tarce. Wszystkie składniki łączę ze sobą, dodaję marchewkę i dokładnie mieszam. Formę do ciasta bardzo dokładnie smaruję oliwą i następnie przelewam do niej ciasto. Wierzch wyrównuję łyżką i wstawiam do piekarnika na 45-50 minut, 170 stopni, termoobieg.
Po upływie 50 minut, ciasto wyjmuję z piekarnika i pozostawiam w formie do całkowitego wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz