sobota, 30 lipca 2016

Wegańskie jagodzianki

Jak wszyscy dobrze wiemy, zjedzenie choć jednej jagodzianki, to absolutna konieczność podczas lata. A zjedzenie wegańskiej jagodzianki, to już absolutna-absolutna konieczność!
Przy robieniu jagodzianek "spadły" na mnie wszystkie plagi egipskie - zapchałam zmywarkę, rozgotowałam ziemniaki, które gotowałam równolegle z robieniem ciasta oraz stłukłam co najmniej dwie miseczki. Ale to nic. To wszystko nie musi się Wam przydarzyć, ale jedno jest pewne - przydarzą się Wam PRZEPYSZNE jagodzianki.




Składniki (na ok. 16-18 jagodzianek):

CIASTO:
  • 0,5 kg mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego + 1/4 szklanki do rozpuszczenia drożdży
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub 1 szklanka ksylitolu/erytrolu
  • 30 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju roślinnego
NADZIENIE:
  • 0,5 kg jagód
  • ok. 10 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu/erytrolu
LUKIER:
  • 3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody


Sposób przygotowania:

1/4szklanki mleka roślinnego podgrzewam w rondelku do ok. 30 stopni. Musi być lekko ciepłe. W mleku rozpuszczam drożdże, dobrze mieszam i rondelek pozostawiam przykryty czystą ściereczką w ciepłym miejscu na ok. 10 minut. Pozostałe mleko również lekko podgrzewam (30 stopni) i wraz z innymi składnikami na ciasto łączę ze sobą w sporej misce. Dodaję mleko z drożdżami. Mieszam drewnianą łyżką do połączenia składników, a następnie wyrabiam intensywnie ciasto rękami lub za pomocą robota kuchennego. Wyrabianie ciasta może potrwać nawet kilkanaście minut. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, dodaję więcej mąki. Będzie idealne wtedy, gdy zacznie odchodzić od rąk, ale jednocześnie zachowa swoją elastyczność. Napowietrzam ciasto rękami, uklepując je i pozostawiam na 1,5 godz. przykryte ściereczką w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Ten punk jest niesamowicie ważny. Jeżeli w domu macie przeciąg lub okna są pootwierane, radzę wstawić ciasto do piekarnika z włączoną funkcją lampki. Tam pięknie urośnie bez stresu o "przewianie" ciasta.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wykładam je na stolnicę i dzielę na ok. 16-18 równych części. Jagody łączę z cukrem i delikatnie mieszam.
Każdą część ciasta rozklepuję na płasko lub lekko rozwałkowuję, układam go na dłoni i na sam środek dodaję kopiastą łyżkę nadzienia. Sklejam, jak ciasto na pierogi uważając, aby mąka nie dostała się w miejsca łączenia ciasta. Formuję w rękach owalny kształt i układam na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Wierzch każdej jagodzianki smaruję pędzelkiem zamoczonym w mleku roślinnym i pozostawiam na ok. 20 minut w ciepłym miejscu jeszcze raz do wyrośnięcia.
Gdy jagodzianki zwiększą swoją objętość, piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę je przez ok. 25 minut.
Po wyjęciu z piekarnika, pozostawiam do ostygnięcia. Rozrabiam lukier. Do cukru pudru dodaję gorącą wodę i intensywnie mieszam, do rozpuszczenia składników. Lukrem polewam jagodzianki i pozostawiam do zastygnięcia.
Jemy, popijając ciepłym kakaem! <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz