wtorek, 5 lipca 2016

Babeczki owsiane

Lato, to idealny moment, aby zrobić dla swojego organizmu coś dobrego. Babeczki owsiane, to pyszna i zdrowa alternatywa dla popularnych słodyczy, która zasmakuje Waszym domownikom. I co więcej, wystarczy mieć tylko kilkanaście minut wolnego czasu, aby cieszyć się chrupiącymi babeczkami.
Do zrobienia tego przepisu, zainspirował mnie jeden z wpisów na stronie mniammniam.pl

Składniki (na 4 babeczki):

  • 7 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 bardzo słodki banan
  • 200 ml mleczka kokosowego (min. 72%)
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2 łyżeczki babki płesznik
  • dowolnie wybrane owoce
Kilka rad: 

  • mleczko kokosowe musi mieć min. 72% zawartości ekstraktu kokosowego (im więcej, tym łatwiej będzie ubić bitą śmietanę)
  • mleczko kokosowe przed ubiciem na śmietanę, musi być przechowywane w lodówce min. 24 godziny.
  • do ubicia bitej śmietany używamy tylko części stałej mleczka. Część płynną pozostawiam do innych potraw.
  • słód do bitej śmietany powinien być biały (np. ksylitol lub cukier puder) - wtedy uzyskamy ładny kolor kremu.
  • jeżeli śmietanka nie będzie chciała ubijać się na sztywno, proponuję dodać (ewentualnie) "Śmietan-Fix" w połowie ubijania mleczka kokosowego


Sposób przygotowania:

W miseczce rozgniatam widelcem banana i łączę go z babką płesznik oraz płatkami owsianymi, Dokładnie mieszam, aby płatki z bananem stworzyły idealnie sklejoną masę, Przygotowuję formę na muffiny (ja używam silikonowej) i rozkładam w niej równomiernie owsianą masę. Palcami dociskam masę do formy, starając się utworzyć z niej kształt "miseczek". Wkładam do piekarnika na 160 stopni ok 17 minut (góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika nie wyjmuję z formy przez 30 minut. Po tym czasie, owsiane spody idealnie dadzą się wyjąć.
Przygotowuję bitą śmietanę oraz kroję owoce. Mleczko kokosowe wyjmuję z lodówki i do miski przekładam tylko część stałą mleczka. Miksuję mikserem na wysokich obrotach wraz z 1 łyżką ksylitolu na bitą śmietanę. Może to potrwać od kilku do kilkunastu, więc nie poddawajcie się! :)
Gdy bita śmietana jest gotowa, wykładam ją na ciasteczkowe spody, dekoruję dowolnie wybranymi owocami i wkładam na 1 godzinę do lodówki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz