niedziela, 5 czerwca 2016

Truskawkowy sorbet z bitą śmietaną i orzechami (bez cukru)

Gorąco, niemiłosiernie gorąco! Ale mam na to sposób - truskawkowy sorbet zimny, jak biegun północny, a pyszny, jak cała lodziarnia. Cześć, lato!

Wreszcie również mogę podzielić się z Wami opinią na temat SYFONU ISI firmy Stalgast, który dostałam do testów.
Przede wszystkim, co dla mnie ważne, jest bardzo prosty w obsłudze i łatwo się go myje. To już duży plus. Poza tym, bitą śmietanę przygotowałam w nim w… 60 sekund! Łącznie z nabiciem wkładu, przełożeniem mleczka, wstrząśnięciem i nałożeniem gotowej bitej śmietany do pucharków. Mikser i trzepaczki odstawiam w kąt. Jestem absolutnie zachwycona syfonem i tym, co on potrafi. A potrafi dużo więcej niż bitą smietanę - co mam nadzieję, pokazać Wam niebawem.

Składniki (na dwa pucharki):

  • 100 g zamrożonych truskawek
  • 1 zamrożony banan (dojrzały!)
  • 2-3 łyżki mleka roslinnego
  • mleczko kokosowe min. 72% (200 ml)
  • 2 łyżeczki babki płesznik
  • orzechy włoskie do dekoracji
  • ewentualnie dla chętnych: ksylitol/erytrol do posłodzenia bitej śmietany


Kilka rad:

  • mleczko kokosowe musi mieć min. 72% zawartości ekstraktu kokosowego (im więcej, tym łatwiej będzie ubić bitą śmietanę)
  • mleczko kokosowe przed ubiciem na śmietanę, musi być przechowywane w lodówce min. 24 godziny.
  • do ubicia bitej śmietany używamy tylko części stałej mleczka. Część płynną pozostawiam do innych potraw.
  • słód do bitej śmietany powinien być biały (np. ksylitol lub cukier puder) - wtedy uzyskamy ładny kolor kremu.
  • jeżeli śmietanka nie będzie chciała ubijać się na sztywno, proponuję dodać (ewentualnie) "Śmietan-Fix" w połowie ubijania mleczka kokosowego

Sposób przygotowania:

Dzień wcześniej mrożę truskawki oraz pokrojonego na plasterki banana. 
Sorbet przygotowuję przed samym podaniem go na stół, a przygotowania zaczynam od ubicia bitej śmietany w syfonie (według instrukcji syfonu) lub ubicia jej mikserem (do sporej miski, rondelka lub wysokiego pojemnika przekładam stałą część mleczka kokosowego ewentualnie z dodatkiem ksylitolu. Ubijam mikserem, do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Pod koniec ubijania dodaję ewentualnie Śmietan Fix). 
W blenderze kielichowym lub pojemniku blendera miksuję mrożone truskawki i banany z dodatkiem babki płesznik i 2-3 łyżek mleka roślinnego. Miksuję do uzyskania idealnie gładkiej, lodowej masy. Przekładam do pucharków wraz z bitą śmietaną i orzechami. Jem od razu, jak najszybciej, bo pyszne i zimne! :)






9 komentarzy:

  1. Mam mleczko kokosowe eko, bez emulgatorów, konserwantów i innych. Ale po wyjęciu z lodówki ta część stała jest tak twarda, że muszę ją rozłupywać... i jak to teraz ubić??

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż tak twardego mleczka nie miałam nigdy, ale mysle, ze spokojnie temperatura mikseru rozgrzeje mleczko i spokojnie sie ubije ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jakie mleczko miałaś?
    Ja mam takie co ma tylko 2 składniki: ekologiczny ekstrakt z kokosa 80% i woda. I tyle.
    Te co mają dłuższy skład z emulgatorami, spulchniaczami, lecytyną, konserwanty owszem nie robią się twarde, ale też nie za bardzo rozdzielają się na część "stałą" i "płynną". Ale wcale nie mam ochoty pić emulgatorów;/

    Czyli jakie kupować i jak je przygotować przed ubijaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam mleczka Kier. Trzymam w lodowce przez 24 g. I po tym czasie pięknie oddziela mi sie czesc stała od płynnej. Miksuje tylko stała.

      Usuń
    2. Żadnych czarów więcej nie robię :)

      Usuń
  4. Czy wiesz co mozna uzyc zamiast babki płesznik? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze siemię lniane albo nasiona chia?;)

      Usuń
  5. Czy wiesz co mozna uzyc zamiast babki płesznik? :)

    OdpowiedzUsuń