niedziela, 8 maja 2016

Szybkie wegańskie spaghetti bolognese


Jedna z najpopularniejszych włoskich potraw zweganizowana! Nie miałam dzisiaj zbyt dużo czasu na gotowanie, więc postawiłam na 15 minutowe spaghetti bolognese. Smaczne, treściwe, szybkie, no i ten zapach świeżej bazylii, oliwy i czosnku rozchodzący się w domu… Aaaach!

Składniki (na dwie porcje):

- 2 porcje makaronu spaghetti (ok. 150 g)
- paczka tofu mielonego 180 g (ja wybrałam PolSoja)
- 1/2 średniej cebuli
- 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
- 1/2 ząbka czosnku
- kilkanaście liści świeżej bazylii
- sól, pieprz, oregano
- oliwa z oliwek
- wege parmezan

Sposób przygotowania:

Makaron gotuję w osolonej wodzie (al dente).
W garnku rozgrzewam oliwę z oliwek (musi przykryć dno). Cebulę i czosnek szatkuję na bardzo drobno i wrzucam na gorącą oliwę. Gdy cebula zeszkli się na lekko złoty kolor dodaję przecier pomidorowy wraz z przyprawami (ich ilość według uznania). W między czasie listki bazylii szatkuję i po chwili dodaję do gotującego się na małym ogniu przecieru. Po ok. 4 minutach, dodaję całą paczkę mielonego tofu. Delikatnie mieszam wszystko ze sobą i gotuję jeszcze ok. 6 minut. Próbuję i doprawiam do smaku. Podaję z liśćmi świeżej bazylii i startym na tarce wegańskim parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz