niedziela, 1 maja 2016

Domowe mleko migdałowe

Mleko migdałowe, to mleko najczęściej pojawiające się w mojej kuchni. Mleko kupuję kartonami, bo używam je w zasadzie do wszystkiego. Postanowiłam jednak, że spróbuję sama wydoić migdały i zrobić moje własne, domowe mleko migdałowe. I wiecie co? Już nigdy nie zaopatrzę się w to kupne :)

Składniki (na ok. 0,5 l. mleka):

  • pół szklanki migdałów (ok. 70-75 g.)
  • 2 szklanki wody kranówki (nie mineralnej!)
  • potrzebna będzie również: czysta ściereczka lub gaza, miska/słoik oraz gumka recepturka
Sposób przygotowania:

Na początek pozbywamy się skórki orzechów. Zalewamy je wrzątkiem i zostawiamy na ok. 15 minut. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie i obieramy ze skórki. Skórka powinna zejść bez problemu. Gdy orzechy są już przygotowane, zalewamy je kranówką i zostawiamy je tak na całą noc, aby dobrze zmiękły. Po upływie tego czasu, namoczone migdały odcedzamy i umieszczamy w blenderze kielichowym, dodając dwie szklanki kranówki. Miksujemy wszystko kilka/kilkanaście minut (zależy od mocy blendera), robiąc co jakiś czas przerwy, aby nie przegrzać blendera. 
Gdy migały zmiksują nam się idealnie, przygotowuję miskę z naciągniętą na nią ściereczką lub gazą (mocujemy np. gumką recepturką). Przelewamy mleko bardzo powoli, aby miało szansę dobrze się odcedzić. Na ściereczce zostanie nam masa migdałowa. Wyciskamy ją jeszcze raz bardzo dokładnie. 
Mleko przechowywać w lodówce do 2 dni. 
Świetnie smakuje ze świeżym ciastem lub rogalikiem :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz