sobota, 16 kwietnia 2016

Woda różana, czyli królowa w kuchni i życiu

Przygotowując sobie mój jeden z ulubionych napojów, pomyślałam sobie, czemu by nie podzielić się nim z Wami?
Dzisiejszy WegeSmakowy post nie będzie więc typowym postem z przepisem. Chciałabym Wam zdradzić mój sekret i przedstawić moją Królową - wodę różaną, którą stosuję nie tylko w kuchni.

  • KUCHNIA

Woda różana powszechnie używana jest w kuchni arabskiej, w szczególności jako dodatek do słodyczy oraz napojów. Ja skrapiam nią np. owoce z jogurtem, poranną owsiankę, ciasta, ciasteczka lub dodaję do wody pitnej z odrobiną słodkiego syropu i tworzę przecudnie pachnący i odżywczy napój. Uwierzcie mi, że zapach wody różanej rozchodzącej się rano w całym domu, to coś absolutnie wspaniałego!

  • ZDROWIE
Różany zapach uspokaja i reguluje pracę mięśnia sercowego. Inhalacje, kąpiele z dodatkiem wody różanej usprawniają pracę systemu odpornościowego. Ponadto woda ta wykazuje działanie anty-zapalne, anty-oksydacyjne i przeciwzmarszczkowo


  • URODA
Zastosowanie wody różanej w kosmetyce jest ogromnie skuteczne. Działa łagodząco i nawilżająco na skórę. Pomaga w leczeniu trądziku, małych ranek, zapobiega przesuszaniu się skóry. Wzmacnia włosy, nawilża je i przeciwdziała wypadaniu, dlatego też, zaleca się robienie płukanek na włosy z wody różanej, stosowanie jej jako tonik do twarzy lub robić z niej okłady na oczy. 


Wodę różaną najlepiej kupić w zaufanym sklepie ze zdrową żywnością. Jednak jeżeli macie dostęp do niepryskanych róż znanego pochodzenia, wodę różaną możecie przygotować sami!

  • Dwie garście płatków róż przepłucz dokładnie zimną wodą
  • Wypłukane płatki róż przełóż do miski i zalej wrzącą wodą
  • Miskę nakryj szczelnie folią śniadaniową i zostaw na noc
  • Rano przelej wodę przez sitko do osobnego naczynia
  • Przechowuj w lodówce
NAPÓJ Z WODY RÓŻANEJ

Składniki: 
  • 3/4 szklanki wody niegazowanej
  • 2 łyżki wody różanej
  • kilka kropel syropu (daktylowego/klonowego)
  • kilka kropel soku z cytryny 
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki łączę ze sobą i bardzo dobrze mieszam. Napój podaję schłodzony.




3 komentarze:

  1. Nie wiedziałam, że woda różana ma aż takie znaczenie w kosmetyce! Będę od teraz inaczej na nią patrzeć :) A w kuchni jest niezastąpiona, uwielbiam jej aromat <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rownież!;) w łazience mam ją zawsze. Zastępuje mi wiele chemicznych kosmetyków.

      Usuń
  2. Dwie garście płatków róż zalać jaką ilością wrzątku?

    OdpowiedzUsuń