czwartek, 14 kwietnia 2016

Makaron z cukinii z pesto bazyliowo-orzechowym [WEGE TOGETHER #cukinia]

Razem z Natalią, prowadzącą bloga "WegePanna" i Konradem - "Blendman.pl" postanowiliśmy przygotować dla czytelników naszych blogów wspólną akcję WEGE TOGETHER, czyli naszą wege kooperację. Będziemy przygotowywali propozycję trzech posiłków z tego samego produktu. Ja na swoim blogu, Konrad na swoim, Natalia na swoim. 
Razem stworzyliśmy dla Was dwudaniowy obiad + deser. 
W pierwszej odsłonie WEGE TOGETHER naszym motywem przewodnim jest CUKINIA. Pyszne, zielone i tanie warzywo. 
Konrad zajął się zupą (tu przepis), ja drugim daniem, Natalia deserem (tu przepis)! Kompletny obiad z cukinią w roli głównej!
To co wspólnie nam wyszło przerosło nasze najśmielsze oczekiwania. Jeżeli chcecie poskładać wszystkie przepisy w całość, zapraszam Was na bloga Konrada i Natalii. Dzięki temu, z jednego produktu będziecie mieli cały obiad!

MAKARON Z CUKINII - tak, tak, dobrze czytacie :) To, co widzicie na zdjęciu, to nie makaron z mąki, a cukinia! Do zrobienia makaronu z cukinii potrzebna będzie specjalna temperówka do warzyw (ja używam dwustronnej Julienne) lub obieraczką do warzyw. W internecie bardzo łatwo można kupić potrzebny sprzęt (już nawet od 5 zł.). To co, zaczynamy? 

Składniki (na dwie spore porcje): 
  • dwie średnie cukinie
  • dwie garście świeżej bazylii
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 10 pomidorków cherry lub koktajlowych 
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • łyżka oleju kokosowego
  • sól, pieprz
  • 1 ząbęk czosnku
  • plaster cytryny 
Sposób przygotowania:

Przygotowuję makaron z nieobranej cukinii, używając do tego obieraczki lub temperówki do warzyw. 
Staram się, aby "makaron" był jak najdłuższy, wtedy robi największe wrażenie. 
Pomidorki kroję na pół i wrzucam na patelnię z łyżką roztopionego oleju kokosowego. Chwilkę podsmażam i po chwili dodaję cukinię. Dodaję 1/3 łyżeczki soli i pieprzu.
W pojemniczku blendera robię pesto. Wrzucam świeżą bazylię, orzechy włoskie, czosnek, oliwę z oliwek oraz pieprz i sól do smaku. Wszystko razem miksuję na gładkie pesto.

Wykładam na talerz cukinię z pomidorkami, polewam świeżo zrobionym pesto. Dekoruję listkami bazylii i kładę obok plaster cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz