czwartek, 25 lutego 2016

Warzywne rollsy

Ostatnio surowe warzywa są u mnie na topie. Sałatki, wersje kanapkowe, warzywa moczone w najróżniejszych pastach, hummusach i sosach. Dzisiaj postanowiłam jednak zawinąć je w papier ryżowy. O, słuchajcie - to jest to! Powstały super rollsy, naładowane całą masą warzyw cienko poszatkowanych. To co? Zawijacie ze mną?

Składniki (na ok 12 rollsów):
- 12 arkuszy papieru ryżowego
- 1 średnie awokado
- 150 g makaronu sojowego
- spora garść liści szpinaku
- 2 średnie marchewki
- 1/3 selera
- 4 rzodkiewki
- kiełki fasoli mung
- sos sojowy - do podania z rollsami

Sposób przygotowania:
Przygotowuję deskę do krojenia oraz ostry nóż. Wszystkie warzywa opłukuję pod bieżącą wodą. Marchewkę i selera kroję na cienkie paseczki, rzodkiewkę kroję na niezbyt grube plasterki a awokado na 0,5 cm słupki. W między czasie makaron sojowy przygotowuję według instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron będzie już gotowy, schładzam go opłukując go zimną wodą.
Wyjmuję wszystkie arkusze papieru ryżowego i przygotowuję miskę z letnią wodą oraz deseczkę, najlepiej drewnianą. Arkusz papieru moczę przez dwie sekundy w misce z wodą i następnie przekładam go na deskę. Następnie układam po kolei na środku papieru:
1. 3-4 liście szpinaku
2. na liście szpinaku nakładam łyżkę makaronu sojowego
3. następnie paski marchewki i selera
4. słupek awokado
5. trzy plasterki rzodkiewki
6. kiełki mung
Zawijam rollsa według instrukcji poniżej:

Gotowe rollsy przekładam na suchy talerz i podaję z sosem sojowym :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz