piątek, 26 lutego 2016

Pieczone rzodkiewki

Chcecie mieć fajną przekąskę do filmu? Wystarczy piekarnik, rzodkiewki i 20 minut.
Ja, ogromna fanka pieczonych batatów i chipsów z jarmużu od dziś przerzucam się na… pieczone rzodkiewki!
Aromatyczne, o bogatym bukiecie smakowym, lekko chrupiące - no mniam.

Składniki:
- kilkanaście rzodkiewek
- łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta oregano
- 1/2 łyżeczki suszonej lub świeżej pietruszki
- szczypta słodkiej paryki
- sól

Sposób przygotowania:
Rzodkiewki myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Kroję na niezbyt cienkie plastry. W między czasie przygotowuję miseczkę, w której łączę ze sobą: oliwę z oliwek i przyprawy. Dokładnie mieszam wszystko razem. Rzodkiewki nacieram przygotowaną "zalewą" i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika na 20 min, włączając funkcję grilla (temp. 200 stopni).

2 komentarze:

  1. bardzo lubię pieczone rzodkiewki, latem najwięcej ich zjadam, a trafiają do piekarnika zaraz obok marchwi, ziemniaków, brokułów i innych warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam kiedyś rzodkiewki, ale średnio mi podeszły... Spróbuję z Twoim przepisem, wierzę, że je polubię :)

    OdpowiedzUsuń