poniedziałek, 8 lutego 2016

Makaron z musem szpinakowo-bazyliowym z awokado

Też macie wiosnę za oknem? We mnie pogoda obudziła potrzebę letnio-wiosennych smaków. 
Makaron z musem ze szpinaku, bazylii i awokado jest lekkim, szybkim i pysznym daniem. Posypany wegańskim parmezanem, z dodatkiem limonki sprawi, że wpuścicie słońce do Waszych domów i brzuchów.

Składniki:
- porcja makaronu 
- 1 awokado
- pęczek bazylii + kilka listków do dekoracji
- spora garść świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- sól, pieprz
- ostra papryczka
- 3 łyżki wegańskiego parmezanu
- kilka czarnych oliwek
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:
Makaron gotuję w osolonej wodzie. 
Awokado obieram, kroję na mniejsze kawałki i wraz ze szpinakiem, bazylią, czosnkiem i sokiem z limonki miksuję na gładki mus. Dodaję sól, pieprz, papryczkę do smaku oraz 1 łyżkę oliwy z oliwek. 
Makaron odcedzam i wkładam z powrotem do garnka. Dodaję do niego mus, starty na tarce parmezan i delikatnie mieszam. Ewentualnie doprawiam. Podaję z pokrojonymi oliwkami i dekoruję listkami bazylii. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz