niedziela, 3 stycznia 2016

Wegańska Wuzetka idealna!


















Moja Mama znowu zaszalała i zaskoczyła mnie wegańską wuzetką.  Jest przepyszna. Nie do opisania pyszna. Nie zastanawiałam się długo i wyciągnęłam od Mamy przepis. Koniecznie musicie zrobić wuzetkę. Koniecznie! Ma ona w sobie dużo miłości, słodyczy i takiej pychoty, że głowa mała!

Kilka rad:
- mleczko kokosowe musi mieć min. 78% zawartości ekstraktu kokosowego (im więcej, tym łatwiej będzie ubić bitą śmietanę)
- mleczko kokosowe przed ubiciem na śmietanę, musi być przechowywane w lodówce min. 24 godziny.
- do ubicia bitej śmietany używamy tylko części stałej mleczka. Część płynną pozostawiam do polewy czekoladowej.
- słód do bitej śmietany powinien być biały (np. ksylitol lub cukier puder) - wtedy uzyskamy ładny kolor kremu.
- jeżeli śmietanka nie będzie chciała ubijać się na sztywno, proponuję dodać (ewentualnie) 2 "Śmietan-Fixy"

Składniki:
Biszkopt:
- 2,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu/erytrolu
- 1/4 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki kakao

Bita śmietana:
- 3 puszki mleczka kokosowego 400 ml
- 3 łyżki białego słodu, np. ksylitolu
- ewentualnie "Śmietan Fix" - do lepszego ubicia bitej śmietany

Polewa czekoladowa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleczka kokosowego (części płynnej)

Sposób przygotowania:
W osobnych miskach łączymy suche składniki na biszkopt i mokre. Intensywnie mieszam i łączę mokre z suchymi. Jeszcze raz dokładnie mieszam. Ciasto umieszczam w tortownicy ok. 22 cm., nasmarowanej olejem i piekę ok. 45 minut w 180 stopniach.
Gdy biszkopt ostygnie przekrajam go na pół i ścinam wierzch na płasko.
Mleczko kokosowe wyjmuję z lodówki i do sporego naczynia przekładam jego stałą część (wodę odlewam i zostawiam do polewy). Ubijam mleczko kokosowe (mikserem lub blenderem z końcówką trzepaczki) na bitą śmietanę. Pod koniec ubijania dodaję ksylitol.
Ubijanie potrwać może nawet ok. 15 minut. Kokosowa śmietana powinna być bardzo zbita.
Na spód biszkopta, znajdującego się w tortownicy, wykładam bitą śmietanę (zostawiam kilka łyżek bitej śmietany do dekoracji wuzetki). Wyrównuję i delikatnie układam drugą warstwę biszkopta. Wstawiam do lodówki na kilka godzin.
Po wyjęciu z lodówki przygotowuję polewę czekoladową. Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej wraz z płynną częścią mleczka kokosowego. Gdy idealnie się rozpuści, smaruję pędzelkiem kuchennym całe ciasto z wierzchu.
Gdy czekolada zastygnie, dekoruję bitą smietaną wuzetki. Można do tego celu użyć rękawa cukierniczego lub zwykłą jednorazową torebkę foliową (ucinam róg torebki). Wszystko razem wstawiam do lodówki na 2 godziny.


11 komentarzy:

  1. Super przepis, ciasto wyglada bardzo smakowocie, zrobilabym je chętnie, ale czy można mąkę pszenną (bo rozumiem ze domyslnie jest pszenna) zastapić inną? Proszę o poradę; ) Aga Olek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak oczywiście! :) mąka może być również np. bezglutenowa np. taką do wypieku ciast lub ryżowa/kokosowa etc. :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. A mleczko kokosowe gdzie można zakupić

    OdpowiedzUsuń
  4. A mleczko kokosowe gdzie można zakupić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszędzie :) np. lidl ma w stałej ofercie.
      robię na dniach, wygląda super i przepis taki prosty!

      Usuń
    2. dokładnie, w większości sklepów jest mleczko kokosowe. Tylko koniecznie ekstrakt kokosowy musi być min. 75-78%. Im więcej, tym lepiej :)

      Usuń
  5. Upiekłam, wyszedł zakalec, kompletny kapeć. Proszę o radę jak tego uniknąć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mhm… nigdy mi się to nie zdarzyło. Czy wstawiła Pani formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika? Ewentualnie można spróbować dodać 1 łyżeczkę octu.
      Jakiej mąki Pani użyła?

      Usuń
    2. Użyłam mąki tortowej

      Usuń
    3. A ciasto powinno być wstawione do nagrzanego piekarnika czy do zimnego i juz z zawartością temperatura powinna rosnąć?

      Usuń