wtorek, 5 stycznia 2016

Ciasteczka owsiane z gruszką i daktylami (bez cukru).

Do pudełka, na śniadanie, do pracy - wszędzie, gdzie tylko chcecie. Ciasteczka owsiane to idealna, bezcukrowa przekąska, pełna wartości odżywczych.







Składniki (na ok. 15 ciasteczek): 
- 1 słodka gruszka
- 2 dojrzałe banany
- 10 suszonych daktyli
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżeczki nasion chia
- 1 łyżka pestek słonecznika

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewam do 170 stopni. Gruszkę ścieram na tarce, a banana rozgniatam widelcem. Daktyle szatkuję na bardzo drobno nożem lub w blenderze. Następnie wszystkie składniki łączę ze sobą w dużej misce i dokładnie mieszam. Bardzo dokładnie. Na blaszce rozkładam papier do pieczenia i łyżką wykładam na niego ciasteczkową masę. Formuję okrągłe placuszki. Wkładam do piekarnika na ok. 30-40 min (zależy od piekarnika) na 170 stopni. Ciasteczka trzeba doglądać co jakiś czas, ponieważ łatwo je przypalić, ale też bardzo możliwe, że będą potrzebować dodatkowych 10 min pieczenia. Gdy będą twarde, będą idealne do jedzenia.


2 komentarze:

  1. nie ma to jak domowe ciacha owsiane, uwielbiam je chrupać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam dzisiaj, są całkiem fajniutkie ;)

    OdpowiedzUsuń