środa, 9 grudnia 2015

Wegański bigos na Boże Narodzenie

Boże Narodzenie bez bigosu? Absolutnie nie! Wegański Bigos z zieloną soczewicą i tofu zastąpi na wigilijnym stole jego mięsną wersję. I to zastąpi w sposób bardzo godny :)

Składniki:

- 0,5 kg białej kapusty
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 szklanka zielonej soczewicy
- kostka tofu wędzonego
- 10 suszonych śliwek
- 20 g suszonych grzybów namoczonych wcześniej kilka godzin w wodzie
- 1 duża cebula
- 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 goździki
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 i 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 i 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki rozmarynu
- 3 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- oliwa

Sposób przygotowania: 
Dzień wcześniej grzybki zalewam wodą i odstawiam na kilka godzin.
Do garnka, w którym będę gotować bigos wlewam oliwę (tak, aby przykryła dno) i dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Kapustę białą szatkuję i dodaję do zarumienionej cebuli wraz z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, goździkami i szklanką wody. W między czasie tofu kroję na 0,5 cm kostkę i podsmażam na patelni z oliwą do czasu uzyskania złotego koloru, a soczewicą gotuję według instrukcji na opakowaniu. Gdy kapusta zmięknie, dodaję do niej podsmażone tofu, poszatkowaną kiszoną kapustę, pokrojone na mniejsze kawałki suszone grzyby, suszone śliwki, pozostałe przyprawy, ugotowaną soczewicę i sos sojowy. Całość zalewam wodą po moczonych grzybkach i szklanką wody. Gotuję ok. 60 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby bigos nie przywarł do garnka. Na koniec dodaję wino i gotuję wszystko razem jeszcze ok. 40 minut. Dodaję soli i pieprzu do smaku. Bigos najlepiej smakuje na drugi/trzeci dzień.

1 komentarz:

  1. nie ma u mnie bigosu na święta, aczkolwiek nic nie powstrzymuję mnie by go zrobić - wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń