sobota, 5 grudnia 2015

Idealny krem daktylowo - śliwkowy

Tym kremem nadziać można świąteczne ciasteczka, ciasta, zjeść rano na śniadanie z kromką świeżego chleba lub zwyczajnie wyjeść łyżką ze słoika (moja ulubiona wersja!).
Pachnie jak zima, smakuje jak Święta. Moi domownicy oszaleli na punkcie tego kremu! Oszalejcie i Wy :)

Składniki:
- 3/4 szklanki daktyli
- 1/4 szklanki śliwek suszonych
- 3/4 puszki ciecierzycy (bez zalewy)
- 2 czubate łyżki kakao niskotłuszczowego
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (polecam migdałowe)
- 1/4 łyżeczki przyprawy piernikowej
- orzechy do posypania

Sposób przygotowania:
Daktyle i śliwki zalewam wrzącą wodą i odstawiam na ok. 10 min. Do pojemnika blendera (z ostrzami) przekładam ciecierzycę odsączoną z zalewy i miksuję ją na gładką masę. W trakcie miksowania dolewam mleka roślinnego i miksuję jeszcze przez 2 min. Dodaję kakao, przyprawę piernikową oraz zmiękczone daktyle ze śliwkami. Wszystko miksuję przez kilka minut na idealnie gładką masę. Jeżeli krem jest zbyt gęsty dodaję większa ilość mleka roślinnego. Posypuję migdałami, orzechami i przetrzymuję w lodówce maksymalnie 3-4 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz