środa, 30 grudnia 2015

Flaczki z boczniaków po bułgarsku

















Tylko nie krzyczcie, przeciwnicy mięsnego nazewnictwa wege potraw, za słowo flaczki. Nie wiem, gdzie boczniak ma flaczki, ale w tej zupie ma je na pewno!

Flaczki z boczniaków, to moje ostatnie wielkie odkrycie. Mama poczęstowała mnie tą zupą i niewiele czekałam, żeby zrobić ją sama w domu.

Jakiś czas temu otrzymałam w prezencie bułgarską przyprawę: Szarena sól (inaczej - kolorowa sól lub szara sól). Jest to przyprawa wyjątkowa, nadaje się do marynat, konserw, przetworów. W Bułgarii stosowana jest praktycznie do wszystkich potraw. Skład tej przyprawy można odtworzyć samemu w domu i jest to mieszanka: sól, czerwona papryka (słodka i ostra), mąka kukurydziana, sminduh i czubryca (cząber górski). Gotową Sareną Sól kupicie w dobrych sklepach z przyprawami lub w internecie. Oj warto, bardzo!
Przed Wami więc flaczki z boczniaków po bułgarsku!

Składniki: 
- 400 g boczniaków
- 1 średnia cebula
- 1 pietruszka
- 1 marchewka
- 3 ziemniaki
- garść natki pietruszki
- oliwa
- liść laurowy
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1,5 l wody
- 1 łyżeczka szarena sól lub proporcjonalnie 1 łyżeczka mieszanki: cząber górski, pieprz, papryka ostra i słodka, sminduh
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki imbiru

Sposób przygotowania:
Pokrojoną drobno cebulę podsmażam w garnku na oliwie. W między czasie boczniaki myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję na paseczki przypominające "flaczki". Dodaję je do lekko zarumienionej cebuli. Dodaję sól i podsmażam razem jeszcze przez kilka minut. Gdy grzyby z cebulką zaczną dawać ładny zapach, wlewam wodę oraz pokrojone na plasterki marchewkę, pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaję wszystkie przyprawy i gotuję razem ok. 20 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Na koniec dodaję soli i pieprzu do smaku. Podaję z dużą ilością poszatkowanej pietruszki.

4 komentarze:

  1. Brzmi super, a flaczki to flaczki, jak inaczej to nazwać?:) Na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bliska mi osoba mówi na to zupa zboczona :D
      smacznego! :)

      Usuń
  2. haha, ten wstęp świetny :) a flaczki z boczniaków kuszą mnie już od jakiegoś czasu, choć takich zwierzęcych bym nigdy nie tknęła...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)))
      To koniecznie musisz boczniakowe spróbować! :))))

      Usuń