niedziela, 22 listopada 2015

Wędzona kartoflanka z chipsami z jarmużu i grzankami

Jeżeli podacie tę zupę mięsożercom, to uwierzcie mi - żaden nie zorientuje się, że jest bez mięsa! Podana mocno podgrzana, z chipsami z jarmużu i grzankami stała się hitem na moim stole. W największym stopniu za jej smak odpowiedzialna jest fantastyczna papryka wędzona. Tu nie ma co pisać, to trzeba spróbować!

Składniki (na ok 5 porcji):
Zupa:
- 1 l /1,5 l bulionu warzywnego
- 1/2 kostki warzywnej (ja użyłam tej z Rossmana)
- 8 średnich ziemniaków
- 1 płaska łyżka papryki wędzonej
- sól, pieprz

Chipsy z jarmużu:
- kilkanaście oczyszczonych liści jarmużu
- oliwa z oliwek
- sól

Grzanki:
- kromka chleba

Sposób przygotowania:
Bulion warzywny gotuję wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami w osolonej wodzie. Gdy ziemniaki staną się miękkie, dodają 1 płaską łyżkę papryki wędzonej i gotuję jeszcze przez 2 minuty. Następnie wszystko blenduję na gładki krem. Jeżeli zupa wyjdzie zbyt gęsta, proponuję dodać odrobinę wody. Próbuję i dodaję pieprzu i soli do smaku.
W międzyczasie robię chipsy z jarmużu (przepis po kliknięciu) oraz grzanki. Kromkę chleba kroję na drobną kosteczkę i układam na blaszce razem z jarmużem. Piekę go do momentu, aż grzanki zarumienią się i staną się chrupiące, czyli ok 10 minut. Tak jak chipsy z jarmużu.
Zupę podaję bardzo gorącą wraz z grzankami i kilkoma chipsami z jarmużu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz