poniedziałek, 16 listopada 2015

Pieczarki portobello, czyli bruschetta inaczej

Pieczarki portobello są dostępne już nawet w zwykłych sieciówkach, więc przekąska ta nie jest ani wyszukana, ani trudno dostępna. Jeżeli lubicie włoskie smaki i delikatne jedzenie, to pieczarki portobello będą właśnie dla Was!
Można je podać z dowolnie wybranymi przez Was warzywami, ja postawiłam jednak na składniki występujące w typowo włoskiej bruschettcie, czyli pomidory, czosnek, bazylia, oliwa, jednak zamiast grzanki, główną rolę odegrały pieczarki portobello. 

Składniki:
- pieczarki portobello (ok. 7-8 sztuk)
- 2 duże, dojrzałe pomidory
- 2 duże ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- świeża bazylia
- sól, pieprz,

Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Pieczarki myję, zdejmuję z nich wierzchnią skórę i osuszam. Wycinam trzonki i posypuje szczyptą soli każdą z pieczarek. Wstawiam do piekarnika na ok 12 minut (góra-dół). W między czasie pomidora obieram ze skóry i kroję na małą kostkę. Poszatkowany czosnek podsmażam  w garnku na rozgrzanej oliwie z oliwek. Gdy czosnek się zarumieni, dodaję pomidory i poszatkowanych kilka liści bazylii. Dodaję soli i pieprzu do smaku.
Po upływie 12 minut, wyjmuję pieczarki z piekarnika i na każdą z nich nakładam pomidorowy "farsz". Wszystko razem wstawiam ponownie do piekarnika na ok. 5-7 minut. Tym razem jednak włączam funkcję grilla. Posypuję zielonymi dodatkami i gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz