czwartek, 12 listopada 2015

Burger z kotletem z buraków

Czy wiecie, że buraki naprawdę mają właściwości lecznicze? Jest w nich mnóstwo pierwiastków mineralnych: m. in. żelazo, wapń, magnes, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor oraz rzadko spotykane w warzywach -  rubid i cez.
Składniki mineralne zawarte w burakach, rozpuszczają się w wodzie, dlatego zamiast je gotować, lepiej upiec!

Kupiłam siatkę buraków i od razu pojawiło się sto pomysłów. Jednym z nich były właśnie burgery z kotletem z buraka. Wyszły super aromatyczne.
Używając kaszy jaglanej lub kaszy jęczmiennej, nie powinny pojawić się problemy ze sklejaniem kotletów.

Składniki (na ok. 10 sztuk kotlecików):
- 2 średnie starte na tarce buraki
- 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 3/4 szklanki lekko uprażonych nasion (np. słonecznik, dynia, sezam, siemię lniane)
- 2-3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy (ewentualnie innej mąki)
- 1/4 szklanki oleju
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- sól, pieprz - do smaku
- DODATKI: bułka, pomidor, ogórek konserwowy, majonez wegański, ser wegański, czerwona cebula, sałata.

Sposób przygotowania: 
Buraki szoruję i obieram ze skóry, następnie ścieram je na tarce. Cebulę kroję na drobną kosteczkę, a nasiona podprażam na suchej patelni. Kaszę jaglaną gotuję według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki wrzucam do sporej miski i dokładnie mieszam. Jeżeli masa nie będzie chciała się wystarczająco kleić, dodaję więcej mąki i oleju. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Z uzyskanej masy formuję kotleciki i układam je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok. 30 minut w temp. 200 stopni. W połowie pieczenia, delikatnie przewracam kotlety na drugą stroną.
Podaję z lekko zgrillowaną bułką, plastrem pomidora, liściem sałaty, plastrem sera wegańskiego, plastrem czerwonej cebuli, ogórkiem konserwowym i łychą wege majonezu :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz