środa, 21 października 2015

Spaghetti z pesto z pietruszki

Natka pietruszki, w okresie jesiennym, powinna pojawiać się w naszym menu każdego dnia. Dostarcza organizmowi żelazo, zawiera mnóstwo witaminy C. Oczyszcza również nerki, wzmacnia wzrok. Jest również polecana kobietom w ciąży oraz osobom cierpiącym na anemię.
Jednym słowem pietruszka daje SIŁĘ!

Pietruszkowe pesto zrobiłam dzisiaj rano i zamknęłam w słoiczku. Będzie idealne na kolację - pomyślałam.
W Lidlu tydzień włoski, można śmiało obkupić się w wegańskie makarony - do wyboru, do koloru - więc na kolację postanowiłam zrobić spaghetti.

Składniki na dwie porcje:
- makaron spaghetti
- 3 pęczki natki pietruszki
- 10 pomidorków suszonych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 2 duże ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Natkę pietruszki wraz z oliwą i czosnkiem blenduję. Miksuję do uzyskania w miarę gładkiej masy. Gdy jest zbyt sucha, dodaję więcej oliwy. Dodaję soli i pieprzu do smaku. Pomidorki suszone kroję na mniejsze kawałki i wraz z pesto wrzucam na suchą patelnię. Chwilę podsmażam, a w tym czasie gotuję makaron w osolonej wodzie.
Gdy makaron ugotuje się mieszam go razem z pesto i pomidorkami. Dekoruję bazylią/pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz