piątek, 16 października 2015

Sałatka z awokado, tofu i truskawkami

Lekka, słoneczna, pyszna! Taka jest ta sałatka. Nadaje się zarówno na kolacje we dwoje, jak i na wynos - do pracy. Bogactwo wartości odżywczych, smaków, idealna na jesienną porę. Obniża cholesterol, korzystnie wpływa na samopoczucie kobiet w ciąży, ma same plusy. 
Wykorzystuję awokado do wielu potraw. Makarony, sałatki, tofucznica, a nawet do deserów! 
Dzisiaj sałatka z dodatkiem truskawek, awokado i tofu. Py-cho-ta :)

Składniki:
  • 2 garście mixu sałat (ja kupuję te z Biedronki)
  • ok. 1/8 kostki tofu naturalnego
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 5 słodkich truskawek
  • pestki słonecznika
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Sałatę myję pod bieżącą wodą, osuszam ręcznikiem papierowym i układam na talerzu. Awokado przekrajam na pół, łyżeczką podważam miąższ i wyjmuję. Kroję awokado na 2 cm kawałki. Tofu kroję na małe kosteczki i wraz z awokado wrzucam na patelnię skropioną oliwą z oliwek. Dosalam i podprażam ok 3-4 minut. Truskawki kroję na płaskie plasterki i układam na sałacie. Na wierzch przekładam tofu i awokado z patelni, wszystko posypuję pieprzem i solą pestkami słonecznika oraz skrapiam oliwą z oliwek. Gotowe! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz