środa, 28 października 2015

Potrawka z czerwoną soczewicą i batatami w sosie curry

Chociaż plany były na potrawkę z dyni, w roli głównej znowu bataty. Pomimo sezonu na dynię, nie udało mi się kupić wczoraj ładnej, odpowiedniej rozmiarowo dyni. Wybór padł na bataty, które jak zawsze podkreślam, uuuwielbiam!
Potrawka warzywna z batatami wygląda i smakuje jak jesień, która nie oszczędza nas cudnymi słonecznymi dniami. Jest tak ładnie i tak inspirująco!
Potrawka jest jednogarnkowa, ku uciesze wszystkich tych, którzy bałaganu w kuchni nie znoszą. Do garnka wrzuciłam pokrojone na kosteczkę warzywa, które akurat miałam w lodówce. Znalazły się tam więc: oczywiście bataty, zielona fasolka szparagowa, cebula, włoszczyzna (mrożona), czerwona soczewica i cukinia. Wszystko podduszone na bulionie warzywnym i mleczku kokosowym z curry oraz kurkumą dało super efekt! Potrawkę chciałam podać z czarnym ryżem, ale…nie zdążyłam - zjedliśmy ją saute :)

Składniki (na dwie/trzy porcje):
- 1 średnia cebula
- 1/2 cukinii
- garść fasolki szparagowej
- 1 spory batat
- 150 ml mleczka kokosowego z puszki
- włoszczyzna
- 1/2 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- 0,5 l bulionu warzywnego
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnek
- sól,
- 1,5 łyżeczki kurkumy
- 2,5 łyżeczki curry
- 2 liście laurowe
- pietruszka do dekoracji

Sposób przygotowania:
W garnku gotuję 0,5 l bulionu warzywnego. Wykorzystałam do niego garść mrożonej włoszczyzny, dwa liście laurowe i odrobinę soli. W między czasie cebulę kroję na drobną kosteczkę, czosnek przeciskam i podsmażam razem z cebulą w drugim, większym garnku na oliwie z oliwek - do czasu zarumienienia. Pozostałe warzywa kroję na większą kostkę i dodaję do cebulki wraz z suchą soczewicą i przyprawami. Dobrze mieszam i pozwalam chwilę się podsmażyć. Po ok 3 minutach warzywa zalewam bulionem warzywnym i mleczkiem kokosowym. Wszystko razem podduszam pod przykryciem ok 15 min., mieszając co jakiś czas, aby warzywa nie przywarły do garnka. Jeżeli sos zbyt bardzo zgęstnieje, dodawać odrobinę wody i dalej gotować. Spróbować, dodać ewentualnie przyprawy do smaku. Gotować do czasu, aż bataty staną się soczyste i miękkie. Na koniec dekoruję pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz