wtorek, 20 października 2015

Masło kokosowe

Domowe masło kokosowe! Proste (robi się w zasadzie samo), przepyszne, bez dodatku cukru, tłuszczu, mleka i innych składników. Wystarczy 300-400 g. wiórków kokosowych i w kuchni pojawia nam się przysmak, któremu nie można się oprzeć. Masło kokosowe może stanowić dodatek do ciast, wege masy budyniowej, wegańskiego sernika, kanapek, lodów, owoców, owsianki, jogurtu lub można go zwyczajnie wyjadać łyżką - i co gorsze - nie móc się mu oprzeć :)

Składniki:
- 300-400 g. wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:
Wiórki wrzucam do blendera kielichowego i miksuję na najwyższych obrotach. Po chwili wyłączam blender, aby uniknąć przegrzania. Czynność powtarzam kilkukrotnie aż do momentu, gdy wiórki zaczną wydzielać olej i uzyskiwać kremową konsystencję. Może to potrwać od kilku, do kilkunastu minut.
Przekładam masło do słoiczka. Konsystencja masła po kilku godzinach może stać się bardziej krucha.  Masło przechowywać najlepiej w pokojowej temperaturze. 


8 komentarzy:

  1. Super przepis ;) Jutro kupie wiórki i słoiczek i zrobie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cudnie :) smacznego! jest wielka frajda podczas jedzenia :)
      ps. będę czekać na fotę, jak już zrobisz! <3

      Usuń
  2. Super przepis ;) Jutro kupie wiórki i słoiczek i zrobie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo może stać takie masło? Nie zepsuje się zbyt szybko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. data przydatności takiego masła jest taka sama, jak data przydatności wiórków, zaznaczona na opakowaniu :)

      Usuń
  4. Jakich wiórków kokosowych używasz? Kupujesz je w jakimś specjalnym sklepie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. staram się kupować eco wiórki w sklepie DrPelc.pl
      Jeżeli jednak nie mam akurat w domu dostawy od DrPelca używam każdych innych (np. z Lidla) :)

      Usuń
    2. Czy są one faktycznie bez siarki?
      dziękuję za linki i podpowiedzi :)

      Usuń