wtorek, 13 października 2015

Lody bananowe w 5 minut

Czy możliwe są kremowe lody będąc na diecie wegańskiej? Tak! Lody z bananów to słodkie odkrycie roku. Smakują jak kremowe lody, na bazie nabiałowych produktów. Aksamitne, rozpływające się w ustach, bez grama cukru, tłuszczu i produktów zwierzęcych.
Ja w swojej zamrażarce zawsze mam kilka porcji zamrożonych bananów. Kiedy najdzie mnie ochota na lody - wyciągam, miksuję i gotowe :)
Ach! Deser poobiedni może być tak pyszny i przyrządzany w 5 minut.

Składniki:
- banany (jedna porcja, to 1-1,5 banana)
- 3 łyżki mleka roślinnego
- dodatkowo: syrop z agawy/klonowy/daktylowy
- orzechy/rodzynki - co lubicie :)

Sposób przygotowania:
Banany kroję na centymetrowe plasterki i mrożę minimum 12 godzin. Zawsze w zamrażarce mam kilka porcji mrożonych bananów. Im bardziej zmrożone, tym lepiej.
Gdy się zamrożą, wrzucam do blendera kielichowego, dolewam 3 łyżki mleka roślinnego i blenduję na gładką, kremową masę. Łyżką do lodów powstałe lody przekładam do pucharków, dekoruję orzechami, bananami niemrożonymi i ewentualnie polewam odrobiną syropu. Tak szybkie, a tak pyszne!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz