sobota, 31 października 2015

Domowe mleko kokosowe

Domowe mleko kokosowe z wiórków kokosowych, to jak dla mnie - czary. Przepyszne czary!
Jest to tańsza i zdrowsza alternatywa dla kartonowego, kupnego mleka. Podczas, gdy za mleko w kartonie zapłacimy nawet 12 zł, w domowej wersji za 1 l wydamy maksymalnie 4 zł. :) A jaka radość z własnoręcznej roboty! A jaka radość dla podniebienia! 

Składniki:
  • 3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 szklanki wody

Sposób przygotowania:
Wiórki kokosowe wrzucam do blendera kielichowego i zalewam gorącą (ok. 60-70 stopni) wodą. Zostawiam razem na ok. godzinę. Po upływie godziny włączam blender i intensywnie miksuję przez kilkanaście minut, przerywając co jakiś czas pracę, aby nie dopuścić do przegrzania sprzętu. 
Nad garnkiem rozkładam gazę i przekładam na nią uzyskaną masę. Tworzę z gazy i papki coś na kształt woreczka i dokładnie wyciskam płyn.
Pozostałe w gazie wiórki przekładam do blendera i powtarzam wszystko od początku. 
Obie porcje wyciśniętego mleka przelewam do karafki i można już się cieszyć zdrowym, domowym mlekiem kokosowym :)
Z pozostałościach po wiórkach można śmiało zrobić mąkę kokosową! 

2 komentarze:

  1. Zgadzam sie. Ja rowniez mam dosc kupowania mleka w kartonach i jeszcze przy okazji zasmiecania planety tymi kartonami. A jak pozniej zrobic z tego co zostalo make?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie!;)

      Mąkę robi sie z pozostałych, odciśniętych wiórek. Nagrzewam piekarnik do 90-100 stopni i na blaszce wykładam wiórki. Piekę (a właściwie susze) je przez ok 1,5 godziny, aż staną sie całkowicie wysuszone. Co jakiś czas mieszam je na blaszce i uchylam piekarnik dosłownie na 3 sekundy. Wyjmuje z piekarnika i blenduje na pyłek ;)

      Usuń